Yurtdışındaki Türk Vatandaşları İçin Yeni Kimlik Kartı Başvuru Şartları Neler? ekonsolosluk yeni kimlik kartı randevu alma işlemleri nasıl yapılır? Yurtdışında yaşayan Türk Vatandaşları yeni kimlik kartlarını nasıl alacak? Yurtdışında yeni çipli TC kimlik kartları nereden alınacak? Yurtdışında yeni kimlik başvurusu için gerekli belgeler neler? Yurtdışından yeni kimlik kartı başvurusu için kaç para ödenecek? ..işte tüm ayrıntıları ile yurtdışından yeni çipli kimlik kartı başvuru işlemleri..
Nihayet Türkiye’de yeni çipli e kimlik kartları dağıtılmaya başladı.Yurtdışında da yeni TC Kimlik kartları yakın zamanda dağıtılmaya başlanacak.Kimlik kartı için yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize(büykelçiliklere ve konsolosluklara) başvuru yapılacak. Yeni kimlik kartları 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak.Yurtdışındaki vatandaşlarımız yeni çipli kimlik kartı başvurularını epasaport randevusunda ve diğer konsolosluk işlemlerinde olduğu gibi https://www.konsolosluk.gov.tr adresinden bulundukları ülkelerdeki kendilerine en yakın konsolosluktan başvuru randevusu alarak gerçekleştirebilecekler.
Yeni kimlik kartı başvurusu 15 yaş ve üzeri şahıslar için şahsen yapılacaktır.15 yaşından küçükler için kanuni velisi tarafından yapılacaktır.
Başvuruya giderken son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgenin bulundurulması yeterli olacak
Başvuran tarafından talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almayacak. Ancak talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartında bulunabilecek.
Başvuru sırasında kişinin fotoğrafı taranacak, biyometrik verileri (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) alınacak. Çocuklardan ise biyometrik veri alınmayacak. İşlemlerin sonunda “pin” zarfıyla 6 haneli şifre verilecek. Pin kodu, kimlik kartı kişiye teslim edilinceye kadar aktive olmayacak.
Kanuni süresi içerisinde yapılan doğum bildirimleri hariç her kimlik kartı için Türkiye’de 15 lira tahsil edilecek yurtdışında ise harç ve düzenleme ücretleri konsolosluklardan öğrenilebilecek.
Başvurusu alınan ve gerekli kontrollerden geçirilerek onaylanan kimlik kartları, vatandaşların beyan ettikleri adreslerde teslim edilecek.
YENİ ÇİPLİ TC KİMLİK KARTI İLE NELER YAPILABİLECEK?
Yeni TC kimlik kartlarıyla yapılabilecek işlemler ve sağlayacağı bazı faydalar şöyle:- Kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek. – Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek.- E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek. – Seyahat belgesi olarak kullanılabilecek
Elektronik imza olarak yararlanılabilecek. – Kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak. – Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak. – Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık ve benzeri) asgariye inecek.
– Sahip olduğu temaslı ve temassız kimlik doğrulama mekanizmaları ve uluslararası standartlarda entegrasyon kabiliyetleri sayesinde birçok cihaz ve uygulamayla entegre edilerek kullanılabilecek.
– Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün kimlik kartı ile entegrasyonu sağlamasıyla bankacılıktan noter işlemlerine, tapu işlemlerinden sağlık ve sigorta işlemlerine kadar birçok alanda güvenli doğrulama işlemi yapılabilecek.