Almanya vizesi nasıl alınır? Türkiye’den Almanya’ya seyahat edecek Türk vatandaşları yapacakları seyahatler için Almanya vizesi (schengen vizesi) alması gerekmektedir.Türkiye’den Almanya vizesi almak için Almanya konsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliğine başvuruda bulunmalısınız.
Kısa süreli vize işlemleri için konsolosluğa yapacağınız doğrudan başvurular kabul edilmez. Bunun yerine konsolosluk tarafından görevlendirilmiş olan acente gibi aracı firmaları bularak başvurularınızı o firmalar üzerinden gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Almanya vizesi alabilmek için sizden çeşitli belgeler istenecektir. Bu belgeler hangi amaç için Almanya’ya gittiğinize göre değişmektedir. Bu nedenle başvuru nedeninize göre gerekli olan belgeleri hazırlamalı ve bu belgeler ile en kısa sürede başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.
Almanya vize başvurusunda bulunduğunuzda sizden konsolosluk tarafından 60 Euro gibi bir ücret talep edilecektir. Vize harcı olarak alınan bu ücret 12 yaşından küçük olan kişilerden talep edilmez. Ayrıca bunun dışında aracı kurumların hizmet bedeli gibi çeşitli ücretleri de ödemeniz gerekiyor. Tüm ödemelerinizi yaptıktan ve belgelerinizi eksiksiz olarak tamamladıktan sonra siz de vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Vize başvurularınızın olumlu olarak sonuçlanabilmesi için belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız son derece önemlidir. Aksi durumda vize başvurularınız kabul edilmez. Ayrıca vize sonuçları genel olarak 15 günde sonuçlanmaktadır. Seyahatinize minimum 15 gün kala siz de vize başvurularınızı gerçekleştirmelisiniz. Aksi durumda vize başvurunuzun sonuçlanması başvurunuza yetişmeyebilir.
Almanya vize başvurularınız için İdata ofislerini de kullanabilirsiniz. İdata ofislerinin en önemli yanı başvurularınızı online olarak gerçekleştirebilmenizdir. Hangi ilde ve ilçede olduğunuzun bir önemi olmadan idata ofislerine başvuruda bulunabiliyorsunuz. Başvurularınızı yaptıktan sonra sizden gerekli olan belgeler istenmekte ve bu belgeler bağlı olduğunuz vize kurumlarına gönderilmektedir. Eğer 5 yıllık süre içerisinde vize başvurusunda bulunduysanız vize başvuru sürecinde parmak izi alınması için çağrılmazsınız. Parmak iziniz daha önce alınmadıysa vize bölümü parmak izinizi almak için sizi çağırabilir. Onaylandıktan sonra vizenizi idata ofislerinden değil de vize bölümü kurumlarından almanız gerekiyor. Ayrıca idata ofislerinden başvuru yapacağınız zaman seyahat amacınıza göre hangi evrakların gerekli olduğunu merak ediyorsanız bunun için çalışanlardan bilgi alabilir ya da internet sayfasında yer alan gerekli belgeleri inceleyebilirsiniz.
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, 3 Eylül 2012’den itibaren, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki alanına giren bölgelerden Schengen ülkeleri için vize başvurusunda bulunacak kişilerin müracaatlarını, iDATA firmasının başvuru kabul merkezlerinden yapabilecekleri belirtildi.
Açıklamada, “Bu merkezler Ankara, İstanbul, Bursa ve Gaziantep’te açılacak olup, Almanya Büyükelçiliği tarafından resmi olarak görevlendirilmişlerdir. Kasım 2012’den itibaren Antalya ve İzmir’de de merkezler hizmete girecektir” denildi.
Artık şahsi başvuru gerekmeyecek
Uygulamanın getireceği en önemli kolaylık başvuru sahiplerinin Almanya’nın vize bürolarına şahsen müracaatının artık gerekmeyecek olması. Gerekli belgeler eşliğinde yazılı müracaat şahsen yapılabileceği gibi, başka biri tarafından da başvuru kabul merkezlerden birine teslim edilebilecek.
Başvuruyu ve belgeleri teslim alan merkez, bunları Almanya’nın ilgili temsilciliğine iletecek. Bu uygulama Almanya’nın vize büroları için şimdiye kadar uygulanan randevu sisteminin de yerini alacak.
“Amaç ilişkileri derinleştirmek”
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin açıklamasında konuyla ilgili görüşlerine yer verilen Büyükelçi Eberhard Pohl, “Bu yeni vize başvuru kabul merkezleriyle vize işlemlerini büyük oranda kolaylaştırabiliyor olmamızdan mutluyum” dedi.
Pohl, “Bunun Türkiye’de ve hatta Almanya’da da pek çok insana somut yardımı olacaktır. Uygulamayla amaçlanan, ülkelerimiz arasındaki sıkı dostça ilişkileri daha da geliştirmek ve derinleştirmektir” ifadesini kullandı.
Almanya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Thomas Kurz da yarın uygulamanın ayrıntıları hakkında basına bilgi verecek.